Āgenskalna laukums

Projekta kopējās izmaksas
100000.00 EUR
Apkaime
Āgenskalns
Iesniedzējs
Āgenskalna apkaimes biedrība
Balsu skaits
1714
Rīdzinieki atbalstīja

Projekta realizācijas vieta: Āgenskalna tirgus priekšlaukums, Rīga, Nometņu iela 64 (kadastra apzīmējums: 01000572069).

Āgenskalna laukums  -  skaista, droša publiska telpa ar apstādījumiem, soliņiem, dzeramo ūdeni un vides instalācijām, kur pulcēties, bildēties, atpūsties un priecāties par skatu uz tirgus paviljona ēku.

Āgenskalna apkaimes biedrība š.g. aprīlī rīkoja iedzīvotāju forumu, ar kura palīdzību Ideju Talkas formātā vēlējās noskaidrot problemātiskās publiskās ārtelpas vietas, kuras apkaimes iedzīvotāji prioritāri vēlētos sakārtot. Vislielāko atbalstu guva iecere "Āgenskalna laukums", kas izstrādāta šajā pieteikumā. Ideju atbalsta arī tirgus ēkas un pagalma pašreizējie nomnieki SIA Kalnciema iela.

Āgenskalna tirgus ir Āgenskalna sirds un vienlaikus arī apkaimes centrālais satiksmes krustpunkts ar ļoti aktīvu, taču juceklīgu cilvēku plūsmu - satiksmi veido gan autotransports, gan velosipēdisti, gan arī kājāmgājēji. Sešas krustojumā esošās sabiedriskā transporta pieturas, pasts, tuvējā skola un veikali rada pastāvīgu cilvēku plūsmu visas dienas garumā, taču šajā satiksmes mezglā nav padomāts par drošu, sakārtotu un pievilcīgu ārtelpu, kur cilvēkiem būtu patīkami uzturēties.

Līdz ar šobrīd aktuālo tirgus atdzimšanu un202I. gada rudenī gaidāmo atjaunotā paviljona atklāšanu, ļaužu plūsma kļūs vēl intensīvāka, turklāt sabiedriski nozīmīgajai ēkai būtu nepieciešama atvērta aptverošā ārtelpa, kas izceltu ēkas publisko funkciju un vienlaikus ļautu pilnvērtīgi izbaudīt vēsturiskās ēkas centrālās fasādes kopskatu. Tāpēc uzskatām, ka šobrīd ir īstais laiks sakārtot publisko telpu tirgus priekšā, lai tā būtu droša, ērta un cilvēkiem pievilcīga.

Pašreiz Āgenskalna tirgus priekšlaukums ir problemātisks no vairākiem aspektiem. Pie centrālās ieejas faktiski ir brauktuve ar stāvvietu vieglajam transportam, kas daļēji aizsedz skatu uz tirgus fasādi, turklāt apdraud gājēju drošību. Arī galvenā ieeja tirgus pagalmā šobrīd ir brauktuve bez īpaši atzīmētas šķērsošanas iespējas. Tas nav droši aktīvajai cilvēku plūsmai, kas gar tirgu pārvietojas pa Nometņu ielu. Turklāt laukumā ir apgrūtināta vides pieejamība vecākiem ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, velosipēdistiem un pircējiem, kas uz tirgu dodas ar ratiņsomām - dažādu līmeņu segums, augstas apmales bez iespējām nobraukt un uzbraukt uz tām. Arī nesen uzstādītās velonovietnes pilnvērtīgi neveic savu funkciju novietotā vieglā transporta dēļ, diemžēl daļa no statīviem jau tagad ir automašīnu deformēti.

Paļaujamies, ka ar laiku pilsēta sakārtos lielo krustojumu ar sešu ielu atzarojumu, un, iespējams, infrastruktūras pārmaiņas skars arī tirgus priekšlaukumu, tālab projekta ietvaros piedāvājam elastīgu un pielāgojamu, nevis fundamentālu risinājumu. Tādējādi bez liekām izmaksām laukumu būs iespējams turpināt pilnveidot atbilstoši cilvēku vajadzībām, vienlaikus labi iekļaujoties lielā satiksmes krustojuma pārbūvē, kad tā notiks.

Lai uzlabotu satiksmes drošību Āgenskalna centrā, rekomendējam noteikt atļauto braukšanas ātrumu 30 km/h. Samazināta ātruma zonu ieviest Nometņu ielā no Pilsoņu ielas krustojuma, M. Nometņu ielā no Pilsoņu ielas krustojuma, Mārupes ielā no ēkas Mārupes ielā 6, Bāriņu ielā no Rīgas Friča Brīvzemnieka pamatskolas.

Projekta ietvaros plānots:

  • pārveidot laukumu par gājēju zonu un nosaukt to par "Āgenskalna laukumu'', zonējuma maiņu uzsverot ar krāsainu zīmējumu uz asfalta seguma laukumā un tirgus pagalma ieejas priekšā;
  • piešķirt laukumam adresi - Āgenskalna laukums 1;
  • izvietot laukumā kastes ar puķēm, kokiem un citiem apstādījumiem, padarot vidi tīkamāku. Puķu kastēs var stādīt ne tikai puķes, bet arī dārzeņus, dekoratīvos kāpostus, garšaugus u.tml. Koki - neliela augstuma (4m), piemēroti pilsētas apstākļiem, stādāmi koka kastēs;
  • paplašināt un apzaļumot pieturas zonu, atbīdot esošos solus, tā palielinot ietves zonu;
  • novietot atputas solus gan laukumā, gan pie fasādes abās pusēs ieejai paviljonā;
  • nodrošināt vides pieejamības prasības visā Āgenskalna laukumā – nolīdzināt apmales visos krustojumos gājēju pāreju platumā;
  • pie apmalītēm izveidot slīpas uzbrauktuves, lai nodrošinātu vides pieejamību ratiem un ratiņkrēsliem;
  • izmainīt velostāvvietu novietojumu;
  • organizēt dzeramā ūdens strūklaku ar pogām/krāniem trīs līmeņos, piemērots lietošanai pieaugušam cilvēkam, bērnam un sunim. Ūdens strūklaka novietota virs esošā ūdensvada;
  • izveidot segumā apaļu dekoratīvo elementu "Dobe" iepretī galvenajai ieejai paviljonā ar zemām "iestādītu" dārzeņu skulptūrām, ko iespējams aptaustīt vai, piemēram, fotografēties, raujot milzu rāceni ("Dobe" iecerēta nevis kā fundamentāla instalācija, bet gan pievilcīgs vides objekts, ko nākotnē viegli mainīt vai uz laiku aizstāt ar citu mūsdienu mākslas objektu);
  • laukuma izveide dotu iespēju, piemēram, uzstādīt apkaimes galveno Ziemassvētku egli.

Kontaktinformācija: Āgenskalna apkaimes biedrība: agenskalnam@gmail.com, tālruņa Nr. 28700379.